Ψηφιακή μαστογραφία
Ο καρκίνος του μαστού είναι ο συνηθέστερος καρκίνος στις γυναίκες και η συχνότητά εμφάνισής του αυξάνει σταθερά. Κάθε χρόνο γίνεται διάγνωση περίπου 250.000 νέων περιστατικών καρκίνου του μαστού στην Ευρώπη και 3.500 στην Ελλάδα, ενώ εκτιμάται ότι ποσοστό 8% με 9% των γυναικών θα αναπτύξουν καρκίνο του μαστού κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Αν όμως, ο καρκίνος διαγνωσθεί έγκαιρα, πριν επεκταθεί πέραν του μαστού, το πενταετές ποσοστό επιβίωσης των γυναικών με καρκίνο του μαστού ξεπερνά το 95%! Τα σημαντικότερα όπλα μας στην προσπάθεια για έγκαιρη διάγνωση είναι η τακτική ψηλαφηση και η μαστογραφία.
Η μαστογραφία είναι μια απλή ακτινολογική εξέταση, η οποία εντοπίζει τυχόν προβλήματα στο μαστό. Αυτά μπορεί να αφορούν διαταραχή της φυσιολογικής αρχιτεκτονικής του μαστού, ανάπτυξη ενός όγκου ή παρουσία ύποπτων μικροτιτανώσεων. Σήμερα, μάλιστα, γίνεται ακόμα πιο αποτελεσματική στην ψηφιακή της μορφή. Η συγκεκριμένη τεχνική είναι η πλέον σύγχρονη εξέλιξη της καθιερωμένης μεθόδου της αναλογικής μαστογραφίας και αποτέλεσμα πολυετούς έρευνας των κατασκευαστικών οίκων.
Τα πλεονεκτήματα της ψηφιακής μαστογραφίας σε σχέση με την αναλογική (κλασική) είναι πολλά. Συγκεκριμένα :
Ακριβέστερη διάγνωση: Λαμβάνονται εικόνες υψηλής ανάλυσης, που αυξάνουν τη διαγνωστική πληροφορία και συντελούν στη διάγνωση του καρκίνου σε πολύ πιο αρχικό στάδιο. Ταυτόχρονα, υπάρχει η δυνατότητα χρήσης υπολογιστικά υποβοηθούμενης διάγνωσης (Computer Aided Diagnosis - CAD), ένα εξαιρετικά χρήσιμο εργαλείο στην υπηρεσία των ακτινολόγων.
Αισθητά χαμηλότερη δόση: Επιτυγχάνεται (ανάλογα με το μαστό) σημαντική μείωση της δόσης της ακτινοβολίας( έως και 80% )
Μείωση των επαναλήψεων: Η ψηφιακά παραγόμενη εικόνα μπορεί να υποστεί επεξεργασία από το γιατρό. Έτσι, μικρά σφάλματα κατά την έκθεση μπορούν να διορθωθούν εκ των υστέρων, αλλάζοντας την φωτεινότητα και την αντίθεση, χωρίς να είναι αναγκαίο να ακτινοβοληθεί ξανά ο ασθενής.
Αρχειοθέτηση εξετάσεων σε ηλεκτρονική-ψηφιακή μορφή: Τα αποτελέσματά της αποθηκεύονται ηλεκτρονικά και διατηρούνται για πολλά χρόνια.
Ταχύτεροι χρόνοι εξέτασης: H εξέταση σε ψηφιακό μαστογράφο διαρκεί σχεδόν το μισό χρόνο απ' ό,τι με το συμβατικό ή αναλογικό, αφού δεν μεσολαβεί η χρονοβόρα διαδικασία εμφάνισης των φιλμ.
Όπως και κατά τη διαδικασία της κλασικής μαστογραφίας, ο χειριστής τοποθετεί κατάλληλα το μαστό στο μαστογράφο και ενεργοποιεί την έκθεση ακτινών Χ. Κάθε εικόνα που λαμβάνεται εμφανίζεται μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα στο μόνιτορ του σταθμού ελέγχου. Στη συνέχεια, ο χειριστής αποστέλλει ηλεκτρονικά την εικόνα στο σταθμό παρατήρησης του γιατρού, ο οποίος με τη σειρά του θα προβεί σε πιθανή επεξεργασία της, θα τη συγκρίνει με τη προηγούμενη μαστογραφία και τέλος θα τη διασώσει αποθηκεύοντάς την.
Όσονα αφορά το πότε πρέπει να γίνεται μαστογραφία, ισχύει ότι και στην αναλογική μαστογραφία. Έτσι, σύμφωνα με την Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία ( ACS ), για τις γυναίκες που δεν παρουσιάζουν κανένα σύμπτωμα ισχύουν οι ακόλουθες ιατρικές οδηγίες:
Γυναίκες άνω τον 20 ετών πρέπει να αυτόεξετάζονται μια φορά το μήνα
Γυναίκες μεταξύ 35-37 ετών, πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία αναφοράς
Γυναίκες άνω των 40 ετών, πρέπει να υποβάλλονται σε μαστογραφία μία φορά το χρόνο
Γυναίκες με οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του μαστού, πρέπει να ξεκινούν τον έλεγχο με μαστογραφία όταν είναι σε ηλικία κατά 10 χρόνια μικρότερη από την αντίστοιχη ηλικία εμφάνισης της νόσου.
Το Βενιζέλειο διαγνωστικό κέντρο, ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένο στο θέμα αυτό, διαθέτει έναν από τους καλύτερους και πλέον σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους στην Ελλάδα. Πρόκειται για τον LORAD HOLOGIC SELENIA. Χάρη στις τεχνολογικές του καινοτομίες επιτυγχάνεται:
α. Άριστη ποιότητα απεικόνισης
β. Χαμηλή δόση ακτινοβολίας
γ. Εύκολη χρήση για το γιατρό
δ. Υψηλό επίπεδο άνεσης για τους ασθενείς
Είμαστε σίγουροι, ότι ο συνδυασμός ψηφιακής μαστογραφίας , τελευταίας γενιάς υπερήχων που διαθέτει το κέντρο μας και άρτια εκπαιδευμένου ιατρικού προσωπικού, δίνει την δυνατότητα για ολοκληρωμένη πρόληψη και παρακολούθηση των παθήσεων του μαστού.