Νέα Γρίπη (H1N1)

Αξιολόγηση Χρήστη: 5 / 5

Αστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια ΕνεργάΑστέρια Ενεργά
 
ios-gripis
Τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα η εμφάνιση της νέας γρίπης και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει μια πανδημία από τον ιό αυτό.  Στο παρακάτω άρθρο  θα προσπαθήσουμε να κατανοήσουμε απλά  τον ιό της γρίπης, να  αναλύσουμε τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρι σήμερα και να και να δώσουμε χρήσιμες συμβουλές για την  προφύλαξή μας.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΝΕΑ ΓΡΙΠΗ;

Ο ιός της γρίπης είναι ένας RNA ιός. Διακρίνουμε 3 τύπους A, B και C. Ο κλινικά σημαντικότερος ιός για τον άνθρωπο είναι ο ιός τύπου Α, ο οποίος και διακρίνεται σε διάφορους υποτύπους ( στελέχη ). Συναντάτε τόσο στον άνθρωπο όσο και σε  πολλά θηλαστικά και πτηνά.
Η κλασική γρίπη των χοίρων είναι μια αναπνευστική νόσος των χοίρων που προκαλείται από τον τύπο Α του ιού της γρίπης (συγκεκριμένα από το στέλεχος Η1Ν1). Αυτό το στέλεχος απομονώθηκε για πρώτη φορά σε χοίρο το 1930 και προκαλεί συχνά ξεσπάσματα γρίπης σε χοίρους, χωρίς όμως να έχει υψηλά ποσοστά θνησιμότητας. Εχει επίσης καταγραφεί μετάδοση του ιού από χοίρο σε άνθρωπο και από άνθρωπο σε χοίρο, αλλά και μετάδοση μεταξύ ανθρώπων με τον ίδιο τρόπο με τον οποίον μεταδίδεται η εποχική γρίπη. Τα περισσότερα κρούσματα που έχουν αναφερθεί ως σήμερα σε ανθρώπους είναι σποραδικά και αφορούν άτομα που είχαν άμεση επαφή με χοίρους.
Ο ιός  της νέας γρίπης είναι μια μεταλλαγμένη μορφή του στελέχους Η1Ν1 της γρίπης  τύπου Α, η οποία δεν είχε εμφανιστεί ποτέ στο παρελθόν. Αρχικά αναφερόταν σαν γρίπη των χοίρων,  διότι εργαστηριακές έρευνες έδειξαν,  πως περιείχε πολλά γονίδια κοινά με τον ιό της γρίπης που εντοπίζεται στους χοίρους της Βόρειας Αμερικής. Περεταίρω έρευνες όμως έδειξαν ότι περιέχει γονίδια από 3 διαφορετικούς ιούς γρίπης: Των χοίρων, των πτηνών και τον ανθρώπων.

ΠΩΣ ΜΕΤΑΔΙΔΕΤΑΙ Ο ΙΟΣ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ;

Οι άνθρωποι μολύνονται με τον ιό με τον ίδιο τρόπο όπως και στην εποχική γρίπη. Μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο μέσω σταγονιδίων από ασθενή που βήχει ή φτερνίζεται. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και έμμεσα, όταν ένα άτομο αγγίξει μια μολυσμένη επιφάνεια, όπως ένα γραφείο ή ένα χερούλι πόρτας, και στη συνέχεια πιάσει τα μάτια, τη μύτη ή το στόμα του. Στο σημείο αυτό πρέπει να τονιστεί ότι ο νέος ιός της γρίπης δε μεταδίδεται μέσω της κατανάλωσης χοιρινού κρέατος.  Συνίσταται, όμως να γίνεται καλό μαγείρεμα  του χοιρινού κρέατος ή παραγώγων του. Επίσης δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο ιός βρίσκεται στην αλυσίδα παραγωγής χοιρινού κρέατος.
 
ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ;

Τα συμπτώματα κυμαίνονται από απλά μέχρι πολύ σοβαρά και μοιάζουν με αυτά της εποχικής γρίπης. Η νέα γρίπη εκδηλώνεται με πυρετό (συνήθως άνω των 38 βαθμών Κελσίου), βήχα, πονοκέφαλο, μυϊκούς πόνους, κόπωση, καταρροή, ζάλη. Μπορεί επίσης να εμφανιστούν έμετοι και διάρροιες. Σημάδια ανησυχίας στους ενήλικες αποτελούν η δύσπνοια και η σύγχυση. Στα παιδιά σημάδια που θα έπρεπε να θέσουν σε συναγερμό τους γονείς είναι η δύσπνοια, η απροθυμία για κατανάλωση υγρών, η συνεχής υπνηλία και η απώλεια επιθυμίας για παιχνίδι, η ευερεθιστότητα, ο πυρετός συνοδευόμενος από εξάνθημα, καθώς και η εμφάνιση συμπτωμάτων γρίπης τα οποία βελτιώνονται αρχικώς αλλά στη συνέχεια επανέρχονται δριμύτερα με πυρετό και έντονο βήχα. Τα συμπτώματα εκδηλώνονται μέσα σε επτά ημέρες από τη μόλυνση.

ΓΙΑ ΠΟΣΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ ΜΠΟΡΕΙ ΕΝΑ ΑΤΟΜΟ ΝΑ ΜΕΤΑΔΩΣΕΙ ΤΟΝ ΙΟ;

Μία ημέρα πριν από την εμφάνιση των συμπτωμάτων, καθώς και επί επτά ημέρες μετά την εκδήλωση της νόσου. Τα παιδιά όμως, κυρίως τα μικρότερα, καθώς και οι ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς θα μπορούσαν να μεταδώσουν τον ιό για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

ΠΟΣΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΗΣΥΧΟΥΜΕ;

Κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο στέλεχος γρίπης, το οποίο έχει αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται από άνθρωπο σε άνθρωπο, παρακολουθείται στενά από τους επιστήμονες και τις αρμόδιες αρχές υγείας μήπως έχει τη δυνατότητα να εξελιχτεί σε επιδημία ή και σε πανδημία. Η πανδημία της ισπανικής γρίπης το 1918 (που προκλήθηκε από μια μετάλλαξη του Η1Ν1) ήταν η πιο φονική της σύγχρονης εποχής. Νόσησαν περίπου 200.000.000 άνθρωποι, εκ των οποίων απεβίωσαν 20.000.000, κυρίως νέοι. Το 1957 η Ασιατική γρίπη (μια μετάλλαξη του ιού Η2Ν2 της ανθρώπινης γρίπης, σε συνδυασμό με μια μετάλλαξη της γρίπης των άγριων παπιών) ήταν υπεύθυνη για το θάνατο  2 εκατ. ατόμων, ιδίως ηλικιωμένων. Το 1968 μια μετάλλαξη γνωστή ως Η3Ν2, που ξεκίνησε από το Χονγκ Κονγκ, σκότωσε 1 εκατ. ανθρώπους παγκοσμίως, ιδίως άνω των 65 ετών.
Για την νέα περίπτωση της γρίπης των χοίρων, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας προειδοποιεί ότι είναι σοβαρή και ότι δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε παγκόσμια πανδημία. Τονίζει όμως ότι είναι ακόμα πολύ νωρίς για να αξιολογηθεί σωστά η εξέλιξη της κατάστασης. Είναι ενθαρρυντικό ότι, αντίθετα με τα φονικά κρούσματα στο Μεξικό, σε άλλες χώρες (ιδίως τις ΗΠΑ που έχουν και τα περισσότερα λόγω γειτνίασης) τα συμπτώματα των ασθενών είναι πιο ήπια, γεγονός που ίσως σημαίνει ότι κάτι ασυνήθιστο συμβαίνει στο Μεξικό. Μια υπόθεση είναι ότι στο Μεξικό κυκλοφορεί παράλληλα ένας δεύτερος ιός ο οποίος αλληλεπιδρά με τη νέα γρίπη, προκαλώντας σοβαρότερα συμπτώματα. Αλλοι αποδίδουν το μεγάλο ξέσπασμα στο Μεξικό σε κακές συνθήκες υγιεινής και στην ανεπάρκεια του συστήματος Υγείας.  Ακόμα πιο ενθαρρυντικές είναι οι τελευταίες έρευνες, οι οποίες δείχνουν ότι ο ιός της νέας γρίπης Α παρουσιάζει αντίστοιχα χαρακτηριστικά με την εποχική γρίπη, καθώς η θνητότητα παραμένει κοντά στο ένα τοις χιλίοις και η μεταδοτικότητά του δεν είναι δραματική. Φαίνεται, λοιπόν, πως η κατάσταση είναι ελεγχόμενη και σίγουρα δε χρειάζεται πανικός.

ΠΟΙΕΣ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΥΑΛΩΤΕΣ ΟΜΑΔΕΣ;

Φαίνεται ότι η νέα γρίπη πλήττει κυρίως νέους ενήλικες και όχι ηλικιωμένους, όπως η συνήθης εποχική γρίπη. Αν εξαιρέσουμε , λοιπόν, τους ανθρώπους άνω των 64 ετών, ομάδες υψηλού κινδύνου ( έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν επιπλοκές ) θεωρούνται οι ίδιες που ισχύουν  και  για την εποχική γρίπη. Αυτές είναι: Εγκυμονούσες, Ανοσοκατεσταλμένοι ασθενείς και ασθενείς με χρόνια προβλήματα  υγείας Σακχαρώδης Διαβήτης, άσθμα, καρδιακή ανεπάρκεια, νεφρική ανεπάρκεια κ.α)

ΠΩΣ ΜΠΟΡΩ ΝΑ ΠΡΟΣΤΑΤΕΥΤΩ;

Με απλές κινήσεις μπορούν να προστατεύσουν από τη μόλυνση με τον ιό. Αυτές περιλαμβάνουν:
- Πολύ καλό πλύσιμο των χεριών με αλκοολούχα απολυμαντικά ή με σαπούνι και νερό,
- Αποφυγή αγγίγματος των ματιών, της μύτης και του στόματος,
- Εφαρμογή μάσκας ειδικά όταν κάποιος βρίσκεται σε επαφή με άτομα που έχουν συμπτώματα γρίπης.
- Εάν κάποιος έχει νοσήσει, συνίσταται κατ΄οίκον περιορισμός για τουλάχιστον 24 ώρες μετά το πέρας των συμπτωμάτων.
- Εποχιακός εμβολιασμός.

ΔΙΑΓΝΩΣΗ
Η διάγνωση της γρίπης τύπου Α γίνεται με λήψη φαρυγγικού επιχρίσματος με βαμβακοφόρο στυλεό. Η μέθοδος είναι απλή, ανώδυνη και δίνει γρήγορα αποτελέσματα. Επίσης μπορεί να γίνει ανίχνευση του ιού με τη μέθοδο PCR. Η εξέταση γίνεται με απλή αιμοληψία και έχει ευαισθησία 99 %.

ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ;

Τα μέχρι στιγμής στοιχεία δείχνουν ότι τα αντι-ιικά φάρμακα οσελταμιβίρη (Τamiflu) και ζαναμιβίρη (Relenza)- τα οποία έχουν αποθηκεύσει τα περισσότερα κράτη μεταξύ των οποίων και το δικό μας για το ενδεχόμενο πανδημίας γρίπης- είναι αποτελεσματικά. Σημειώνεται ότι δεν είναι απαράιτητη η χρησιμοποίησή τους, παρά μόνο σε σοβαρές περιπτώσεις και πάντα μετά από σύσταση του θεράποντος ιατρού.

Διαβάστε επίσης...

  • HPV και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας

    Οι δυσπλασίες καθώς και ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας έχουν σαν αιτία τον ιό των ανθρωπίνων...

  • Ελαστογραφία ήπατος

    Η ελαστογραφία ήπατος, είναι μια μη επεμβατική διαγνωστική εξέταση που χρησιμοποιείται για την...

  • Νέα Γρίπη (H1N1)

    Τον τελευταίο καιρό έχει προκαλέσει έντονη ανησυχία στην παγκόσμια κοινότητα η εμφάνιση της νέας...