Βιοχημικές εξετάσεις

viochimikes-eksetaseis

Είναι γνωστό ότι η πλειοψηφία των ιατρικών αποφάσεων, βασίζονται στα αποτελέσματα που λαμβάνονται από τις εργαστηριακές εξετάσεις. Είναι λοιπόν κρίσιμης σημασίας για τους ίδιους τους ασθενείς να ληφθούν όσο το δυνατόν πιο ακριβείς πληροφορίες. Οι ασθενείς μπορούν να βοηθήσουν στη διασφάλιση της ακρίβειας των εργαστηριακών τους εξετάσεων, ακολουθώντας προσεκτικά τις οδηγίες προετοιμασίας πριν από τη λήψη του δείγματος και παρέχοντας το πλήρες ιατρικό τους ιστορικό καθώς και τη λίστα των φαρμάκων ή των φυσικών συμπληρωμάτων που πιθανόν λαμβάνουν.

Συχνές ερωτήσεις:

 

Χρειάζεται να είμαι νηστικός πριν την αιμοληψία;

Για τις περισσότερες αιματολογικές εξετάσεις αρκεί η αποφυγή λήψης τροφής για 12 ώρες (π. χ. από τις 8.00 το βράδυ μέχρι την ώρα της αιμοληψίας). Η λήψη νερού επιτρέπεται αρκεί να μην είναι υπερβολική.Για τον έλεγχο των λιπιδίων (Απολιποπρωτεΐνες, Τριγλυκερίδια, Χοληστερίνη, HDL, LDL κλπ) είναι υποχρεωτική η 12ώρη νηστεία. Υποχρεωτική είναι η 12ώρη νηστεία και για ορισμένες άλλες εξετάσεις όπως: Παραθορμόνη, Καλσιτονίνη, Αυξητική Ορμόνη, Γαστρίνη, Ομοκυστεϊνη, Γαλακτικό Οξύ, Χολικά Άλατα. Για τον έλεγχο του Σακχάρου και ορισμένων άλλων εξετάσεων που έχουν σχέση με το έλεγχο του σακχαρώδους διαβήτη (Σάκχαρο, Ινσουλίνη, Πεπτίδιο C κλπ) είναι υποχρεωτική 8ώρη νηστεία. Για τον έλεγχο του Σιδήρου και των βιταμινών (π.χ. Βιταμίνη Β12, Φυλλικό Οξύ), πρέπει να διακόψετε τη λήψη σκευασμάτων που περιέχουν τις ουσίες αυτές, για τουλάχιστον 24 ώρες. Στη συνέχεια είναι υποχρεωτική η 12ώρη νηστεία. Για τον έλεγχο των επιπέδων της Διγοξίνης στο αίμα, η αιμοληψία πρέπει να πραγματοποιηθεί 6-8 ώρες μετά την τελευταία λήψη του φαρμάκου. Σε περίπτωση που παίρνετε φάρμακα, μπορείτε να τα παίρνετε κανονικά εκτός εάν έχετε διαφορετικές οδηγίες από τον γιατρό σας. Αποφύγετε την έντονη σωματική άσκηση για 24 ώρες πριν από την αιμοληψία. Μισή ώρα πριν από την αιμοληψία αποφύγετε την κατανάλωση νερού και το κάπνισμα.  

Μπορώ να κάνω εξετάσεις αίματος το απόγευμα;

Εξαρτάται από τις εξετάσεις που έχετε να κάνετε. Αν πρόκειται για εξετάσεις Check up καλό είναι να είστε νηστικοί τουλάχιστον 8 ώρες. Για εξετάσεις όπως PSA, B- χοριακή, θυρεοειδή, δεν είναι απαραίτητη η νηστεία. Αν επιθυμείτε περισσότερες διευκρινήσεις παρακαλούμε επικοινωνήστε μαζί μας.